Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Finn ut mer herx
Norsk
  • Europe
  • English (UK)
  • Pусский язык
  • Język polski
  • Türkçe
  • Română
  • Suomi
  • Nederlands
  • Español
  • ελληνικά
  • Asia
  • English (Asia)
  • 中國普通話
  • ภาษาไทย
  • Bahasa Melayu
|

Selvsikkerhet kommer innenfra

Firmaet Personbiler Nyttekjøretøyer Distributør OEM Approvals
Teknisk støtteSpør en ekspert

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Opplæring

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hva står ACEA og API for?

ACEA er en forkortelse for "Association des Constructeurs Européens d'Automobiles" – forbundet for de europeiske bilkonstruktørene – og omfatter alle de store europeiske produsentene av personbiler, lette nyttekjøretøyer og lastebiler, pluss Toyota. Som organ bestemmer ACEA akseptable ytelses-/kvalitetsklassifikasjoner – kjent som "sekvenser" – for motoroljer som brukes i europeiskproduserte biler.

API står for "American Petroleum Institute," som også har sine egne avtalte ytelses-/kvalitetsklassifikasjoner for motoroljer. Fordi de ble designet til behovene for amerikanske motorer, som har tregere turtalløkning og er mindre utsatt for påkjenninger, samsvarer API-oljer med mindre krevende måleparametere enn ACEA-oljer. Selv om Comma fortsetter å vise API-samsvar på produktmerkingen og katalogiseringen, bør du alltid følge de høyere ACEA-klassifikasjonene ved service av europeiskproduserte biler.

Hvorfor er det nå så mange forskjellige hel- og halvsyntetiske oljer? Det begynner å bli litt forvirrende.

Som tilfellet så ofte er, rettes skylden mot bilprodusentene. De supplerer de etablerte ACEA-klassifikasjonene med egne, motorspesifikke oljeformuleringer – VW 507 00 og MB 229.31 er gode eksempler – og gjør bruk av dem i all service til en forutsetning for at garantien skal gjelde. Det betyr for eksempel at Comma må inkludere ikke mindre enn fem forskjellige 5W-30-oljer i vår Performance Motor Oil-serie for å imøtekomme de særegne kravene til VW, BMW, Mercedes Benz, GM/Opel, Ford og Citroën/Peugeot.

Ettersom denne trenden fortsetter vil vi trolig måtte legge til enda flere produsentspesifikke 5W-30-oljer til porteføljen så du er dekket når du arbeider på biler under bestemmelsene i EU-forskriftene (regelverket om gruppeunntak). I mellomtiden kan du skjære gjennom forvirringen og være sikker på at du velger riktig olje uansett modell når du bruker våre enestående bruksområdedata. Du finner dem online på Commas nettside eller i papirkopi i "Bruksområdeveiledning og katalog for verksteder" som vi leverer ut gratis til alle "Profesjonell partner"-medlemmer og uavhengige Comma-distributører.

Hva betyr ACEA-oljeklassifiseringene "A," "B" og "C"?

"A"-klassifiseringen betegner olje som er egnet for bensinmotorer. "B"-klassifiseringen er oljer som er egnet for dieselmotorer. Oljer med "C1/2/3"-klassifisering er "katalysatorkompatible" og er spesielt utviklet for å gi bedre beskyttelse til de nyeste 3-veis katalysatorene (CAT) og dieselpartikkelfiltrene (DPF). Ti av de tretten oljene i Comma Performance Motor Oil-serie har både ACEA "A"- og "B"-klassifisering, tre har bare "B"-klassifisering, og tre har "A," "B" og "C."

Merk: Oljer med klassifiseringen "C1/2/3" kalles langt oftere for "redusert SAPS" eller "lav SAPS," fordi de er spesielt utviklet med lave nivåer av sulfatert aske, fosfor (phosphorus) og svovel, som alle kan føre til veldig kostbare skader på CAT-er og DPF-er. Denne oljeklassen må definitivt bare brukes der den er spesifisert. For å unngå eventuelle misforståelser, bare bruk en av Commas bruksområdeveiledninger – elektronisk eller i trykt format.

Hva betyr API-oljeklassifiseringene "S" og "C"?

"S" indikerer at de er egnet for bensinmotorer og "C" for dieselmotorer, men husk at API-klassifiseringer er utviklet med egenskapene til amerikanske motorer i tankene og derfor er mindre egnet enn ACEA-oljer som er spesielt utviklet for europeiske motorer som er mer utsatt for påkjenninger og har høyere spesifikk motorytelse.

Hva er BASF Glysantin®?

Glysantin® ble først patentert av BASF i 1929 og har stadig blitt tilpasset de nyeste kjøretøykravene siden dette. Det er Europas bestselgende avanserte kjølevæske og er spesifisert som "original fyllvæske" på over 50 % av alle nye biler i Europa. Den ledende teknologien er lisensiert utelukkende til Comma for det britiske ettermarkedet.

Er det virkelig nødvendig å bytte bremsevæske annethvert år?

Det er dette bremseprodusenter og de fleste bilprodusenter anbefaler. Gitt produktets sikkerhetskritiske karakter, er det åpenbart god praksis, både for å beskytte kundene dine og bilene deres og for å opprettholde et godt omdømme. Utrolig nok er ikke sjekk av bremsevæske en del av den årlige VOSA-testen, men uavhengig forskning sponset av Comma avslørte at over halvparten av de mer enn 700 som ble testet over hele Storbritannia trengte å få byttet bremsevæske. Nesten en tredjedel av dem hadde bremsevæske som var farlig forurenset, noe som kan resultere i potensielt dødelig bremsesvikt.

Det finnes ingen enklere eller raskere prosedyre enn å teste tilstanden til bremsevæsken med en temperaturtester. Hvis du gjør testing til en rutinemessig del av hver service, vil du ikke bare passe på kundenes sikkerhet, du vil også finne det lønnsomt, siden du vil bytte en stor mengde bremsevæske.